To use this feature, you must be logged in.
Altitude
SERRA DEL CATLLARÀS
DE LA POBLA DE LILLET A LA POBLA DE LILLET
1. INFORMACIÓ BÀSICA
Arxiu de track descarregable en format *.BTRK, exclusiu de CompeGPS. Roadbook realitzat a la Serra del Catllaràs, incloent informació detallada amb imatges de pròximes maniobres, instruccions textuals i icones gràfiques. A continuació li presentem la informació bàsica del recorregut:
- Zona: Serra del Catllaràs, Pobla de Lillet, Prepirineu, Catalunya, Espanya
- Tipus d’etapa: Etapa única
-
Tipus de ruta: Circular
- Sortida: Pobla de Lillet
- Arribada: Pobla de Lillet
- Duració: 4 hores i 30 minuts
- Distància: 11,65 kilòmetres
- Vehicle: A peu
- Altitud Màxima: 1497 metres
- Altitud Mínima: 839 metres
- Ascens acumulat: 763 metres
- Llengua de les maniobres: Català
- Autor: Àlex Miguel de la Cruz
2. EL RECORREGUT
La serra del Catllaràs amaga una bellesa que pocs coneixen. Aquestes muntanyes són cobertes de densos boscos que amaguen moltes sorpreses, sorpreses que a primera vista ignoraríem. En els seus boscos de pins hi proliferen tant bolets com boletaires. És per aquest motiu que el Catllaràs és una serra molt coneguda en aquest àmbit: existeix una cultura popular del bolet molt arrelada en les gents de la terra i també en la seva gastronomia.
El punt de sortida i arribada és la vila de la Pobla de Lillet. Un cop arribem a la Pobla ens resultarà prou evident l'ubicació del pont romànic (anomenat “pont vell” - segle XIV), que uneix les dues parts del poble separades pel riu Llobregat, riu que té el seu naixement a pocs kilòmetres d'aquí, a Castellar de n'Hug. Val a dir que el pont vell fa honor al seu nom: és el més antic que avui en dia travessa el riu.
Bordegem el casc urbà tot seguint una còmode pista a partir de la qual podrem admirar l'activitat agrícola del municipi que, degut al fort relleu, queda situada al fons, a banda i banda del riu. Durant el recorregut, visitarem un edifici força curiós: l’ermita de Sant Miquel. Aquest petit edifici consagrat el 9 de maig de l'any 1000, resulta ser una raresa d’aquesta zona: tant per forma (és completament cilíndric), com per les seves mides (6,5 metres de diàmetre exterior). Com podrem contemplar, l’ermita ha estat restaurada.
Tot seguit, divisarem la panoràmica de l’antic castell que salvaguardava la vila (tindrem l’opció d’utilitzar el refugi lliure del xalet). És una construcció simple i austera malmesa pels anys, tot i això compta amb una llar de foc i lliteres per dormir-hi. Aquest refugi pot ser una opció a tenir en compte per fer-hi nit. També recomanem aquest punt com un campament base si pretenem escoltar al vespre la brama del cérvol. A principis de tardor, quan cau el sol, entre els arbres s’escolta la brama del cérvol. Tot i que el bosc i la foscor no ens deixin veure aquests magnífics animals, si afinem bé la nostra oïda podrem escoltar com es comuniquen entre ells, una experiència molt recomanable.
A més d’animals de conte i delicadeses culinàries, entre la gran catifa verda de vegades hi emergeixen unes parets gegantines d'un blanc grisos que juntament amb el verd de pi roig i el blau del cel ens deixarà estupefactes. Aquestes parets fetes de calcari van ser un dels motius de l'aparició de l'activitat humana en aquests paratges aïllats, l’activitat minera hi va tindre molta força a principis de segle passat. D'aquestes activitats, avui en dia només en queden un seguit de vestigis amagats i discontinus, normalment antigues infraestructures que ens sobtaran pel seu curiós emplaçament.
Dins d’aquesta ruta podrem apreciar una de les joies arquitectòniques de la serra i de la comarca: el xalet del Catllaràs. Aquest edifici va ser obra d'un molt jove Antoni Gaudí l'any 1903. Va ser dissenyat per donar alberg als miners que treballaven a les extraccions del massís. És una obra d'una estructura molt simple però molt funcional. En el moment de la decadència del sector miner, el xalet va caure en l'oblit. Més tard va ser adaptat per tal de fer-ne una casa de colònies. Avui en dia, l’edifici torna a estar abandonat.
Des del mirador del Roc de la Lluna podrem gaudir de les vistes i dels emplaçaments: l’atalaia del Berguedà on podrem divisar amb tota nitidesa la Vall de Llobregat, on s'assenta la Pobla de Lillet. Castellar de N'Hug i Tossa d'Alp, visibles des de la Cerdanya. Els relleus abruptes i rocallosos de Penyes Altes del Moixeró. També podrem contemplar la veïna serra d'Ensija. La Serra del Cadí. I com no, el rei de la comarca: el Pedraforca, que des d'aquesta perspectiva mostra el seu màxim esplendor. Allà respirarem la pau que flota al voltant dels prats de vaques que envolten les impressionants parets del Roc de la Lluna. Un tram de gran bellesa paisatgística. I si ens hi fixem, amagades dins dels bosc, podrem descobrir les restes "fossilitzades" de l'antiga activitat minera de la zona.
3. COM ARRIBAR-HI
En transport públic:
- Tren fins a Manresa + autobús fins a la Pobla de Lillet (Companyia Alsina Graells).
- Tren fins a Campdevànol + autobús fins a la Pobla de Llillet (Companyia Mir).
En transport privat:
- Des de Barcelona:
- Seguir la C-16 fins a Guardiola de Berguedà, on agafarem la B-402 fins a La Pobla de Lillet.
- Des del Ripollès:
- Seguir la N-152, per Campdevànol i Gombrèn i continuar per la GI-401 i la B-402 fins a La Pobla de Lillet.
- Des de la Cerdanya:
- Seguir la N-260 i encadenar-la amb la C-16.
- Des de l’Alt Urgell:
- Seguir la N-260 i accedir a la C-16 pel túnel del Cadí. Tot seguit, utilitzar la B-402, o bé, la LV-4008 a Gósol, la C-16 direcció Guardiola de Berguedà i la B-402.